NPO RADIO 1

Sinds ik erachter kwam dat ‘bij de radio’ je werk kon zijn, heb ik er van alles gedaan: van programma’s in het holst van de nacht en prominente gasten regelen en voorbereiden voor primetime tot samenstelling van een gezellig maar actuele talkshow op zaterdagavond. De onderwerpen gingen van de Brexit tot ouders met ernstig zieke kinderen, en van kwantuminternet tot het Songfestival. Ik ben dus breed geïntesseerd en inzetbaar, maar mijn specialisaties zijn natuurlijk sport, beweging en de bijbehorende psychologie.

Voor: Radio 1Vandaag (AvroTros), 16 februari 2022

Na de mislukte Olympische pogingen op de ploegentijdrit was een veelgehoord kritiek dat de schaatsers verkeerde helmen dragen. Slaat dat ergens op? Ik zocht het uit voor de rubriek ‘Feit of fictie’ van Radio 1Vandaag, en schreef er een artikel over.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/het-kan-veel-sneller-op-de-ploegenachtervolging-maar-dat-ligt-niet-alleen-aan-de-helm-van-de-schaatsers/

Voor: Langs de Lijn (NOS), 27 augustus 2022

Nadat Serena Williams haar afscheid aankondigde, ging ik met jonge tennistalenten in gesprek over wat zij voor hen heeft betekend. Onderstaand is de reportage die is uitgezonden bij Langs de Lijn, een kortere versie werd uitgezonden bij NOS op 3 op 3FM en in de ochtendshow van Fernando op FunX. Daarnaast is de audio gebruikt voor de podcast Lang Verhaal Kort en zijn ook NOS Stories en het NOS Jeugdjournaal bij ‘mijn’ talenten langs geweest voor beeld-items.


Voor: De Nieuws BV (BNNVARA), 21 december 2018

Bij De Nieuws BV werd elke week een lang gesprek gevoerd met een (voormalig) sporter en regelmatig bereidde ik die voor. Deze zal me altijd bijblijven. Stef Clement was in het voorgesprek al zó openhartig en durfde met mij te praten over zijn privéleven en gevoel, ondanks dat ik nog een heel jonge, onervaren maker was. Het radiogesprek maakte een hoop los bij luisteraars, met als grootste compliment dat mensen baalden dat het voorbij was.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/sport/67fe3233-266a-4670-a8a8-aa017dd7dab2/wielrenner-stef-clement-ik-ben-altijd-de-wielrenner-geweest-en-wil-weten-wie-ik-nog-meer-ben

Voor: De Nieuws BV (BNNVARA), 4 september 2018

De sportterugblik, “een soort ‘Andere Tijden Sport’, maar dan op de radio”, zo omschrijf ik het altijd maar. Een prachtig concept waar altijd veel tijd in ging zitten: want naast een lang gesprek over de sportgebeurtenis en de tijd daarna, zat er ook een korte audiodocumentaire voor, met historische audio en muziek. Ik vind honkbal meesterlijk interessant en dus moest deze er komen:

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/5debabb8-803c-48c4-903c-013c20ac9bdc/2018-09-04-sportterugblik-wk-honkbal-2011-met-dwayne-kemp-sidney-de-jong-andy-houtkamp

Voor: De Nieuws BV (BNNVARA), 2 januari 2018

De allereerste sportterugblik maakte ik niet zelf, maar ik was er wel bij betrokken. Want tja, het onderwerp was me op het lijf geschreven. Of eigenlijk op mijn stem. In de audiodocumentaire doe ik de voice-over, met een – ietwat aangedikt – Fries accent.

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/edef5398-ce57-4d46-9d7a-5ad6112cefa9/2018-01-02-sportterugblik-de-eerste-elfstedentochten-met-marnix-koolhaas

Voor: De Nieuws BV (BNNVARA), 12 juli 2018

Bèta-onderwerpen. Ze sneeuwen snel onder op redacties en ook luisteraars vinden het misschien niet al te boeiend of te ingewikkeld. En precies daarom was dit zo’n goed en leuk gesprek, met wiskundeleraar Gerardo Soto y Koelemeijer, over waar het eigenlijk vandaan komt dat mensen bang zijn voor wiskunde en wat we eraan kunnen doen.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/achtergrond/dd0d6f92-2909-437c-b5ac-2c1fbe08242d/wiskunde-niet-eng

Voor: Nachtkijkers (KRO-NCRV), 19 september 2016

Tijdens mijn jaar op het interne opleidingstraject van de KRO-NCRV Radioschool mocht ik voor het eerst meters maken op de landelijke radio. Dat gebeurde met live-verslaggeving en reportages. In z’n algemeenheid vielen die binnen bepaalde rubrieken. Voor het ‘Baken in de Nacht’ stond ik midden in de nacht op de bloemenveiling in Aalsmeer en bovenop de vuurtoren van Terschelling, en als omlijsting van gesprekken met gasten maakte ik reportages over hun werk of hobby.
En heel, heel soms, kon je met een goed idee én goede uitvoering een ‘los’ plekje krijgen in het programma. Dat gebeurde met deze, een reportage tijdens het EK Honkbal van 2016 in Hoofddorp. Het was/is geen grote sport in ons land, wat vinden de honkbalfans langs het veld daarvan? Een verslag van de halve finale.

Meer weten, heb je een klus voor me, of kan ik je er één aanbieden? Neem vooral contact op – ik ben gek op koffie!